Tagsági jogviszony

A rendszer felépítése

Az Európai Harang- és Csengettyűegyüttesek Szövetsége minősítési rendszere kétdimenziós. Az első dimenzió a csengettyűs együttesek technikai minősítése, míg a második a koncert szintű minősítés.

A csengettyűs együttesek minősítését a csoportok külön kérésére a minősítési szabályzatban leírtak szerint lehet kérni.

Egy-egy minősítés három évig érvényes, amennyiben az együttes a minősítési feltételeket a három év során megtartja. A minősítési ciklus első évében kizárólag a technikai dimenzióba - és igény esetén a koncertdimenzió első két szintjére – tartozó szinteken ad minősítést a zsűri, a „Kristályharangos együttes” címet az EHC meghívására egy önálló nagykoncerten lehet megszerezni legkorábban az "Arany" minősítés megszerzését követő egy év múlva.

Bár két, jól elkülönülő dimenzióról beszélünk, tulajdonképpen a koncert szintű minősítés is két részre tagolódik: a standard eljárásban – saját koncert rendezésével – megszerezhető minősítési szint és a minősítési rendszer legmagasabb szintje, a „Kristályharangos együttes” díj, melyet kizárólag az Arany koncertszintet követően, meghívásra érhet el a pályázó.

Más megfogalmazásban a minősítés szintjei információt adnak a haladási szintről is: kezdő, középhaladó, haladó és a profi besorolásra is tagolhatóak az EHC által alkalmazott minősítési szintek.